Шведските учени са стигнали до извода, че по време на аварията

...
Шведските учени са стигнали до извода, че по време на аварията
Коментари Харесай

Определиха причината за Чернобилската авария

Шведските учени са стигнали до извода, че по време на повредата на Чернобилската АЕЦ е имало слаб нуклеарен гърмеж , заяви Лентата ру.

Специалисти са анализирали състава на изотопи на ксенон в модел, взет от Череповската фабрика с полутечен въздух и моделирана с метеорологични условия за разпространяване на артикули от нуклеарна реакция. Статията на откривателите е оповестена в вестник Nuclear Technology.

Катастрофата на Чернобилската АЕЦ стана на 26 април 1989 година в 01:23 часа. Очевидци удостоверяват, че четвърти енергоблок на АЕЦ е бил опустошен от два гърмежа като вторият, извънредно мощен, е станал секунди след първия.

Смята се, че аварийната обстановка е станала поради повреда на тръба в системата на изстудяване, породени от бързото изпаряване на водата. След това водата или парата са почнали да реагират с циркония в горивните детайли, което довело до формиране на повече количество водород и последвалия гърмеж.

Шведските учени считат, че гърмежа в реактора е станал по друга причина. Те допускат, че по време на планувано прекъсване на реактора е зародил проблем в системата на ръководство на нуклеарната реакция, вследствие на което дейната зона доста е нараснала количеството термични неутрони. Локалният нуклеарен гърмеж е довел до мощно освобождение на артикули на делението, които са изработили защитна обвивка в горната част на канала на реактора, избили са капака и са отишли в атмосферата.

В поддръжка на тази догадка се споделя, че дни след злополуката учените от радиевия институт на името на Хлопин са разкрили радиоактивни изотопи на ксенона в отделението та благородните газове, получени на Череповската фабрика , където създава течен азот и О2. Средното съответствие на интензивността 133Хе/133 mXe се равнява на 44,5± 5,5. 

Това, по мнението на шведските откриватели, изяснява обстоятелството, че над територията на Череповец е имало облак от артикули на нуклеарния гърмеж с мощ 75 тона в тротилов еквивалент, породен от Чернобилската АЕЦ.

В допълнение, резултатите от моделираните метеорологични условия над западната част на Съюз на съветските социалистически републики (през 1986 г.) в течение на дни след повредата демонстрираха, че следеното Череповската фабрика съответствие на изотопите е допустимо единствено в случай че излезлия ксенон се е издигнал на сочина от 2,5-3 километра. Такава картина дава отговор на следствията от нуклеарна детонация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР